Türkiye’de Nikel Rezervi
Jeolojik konumu nedeniyle nikel cevherleşmesine uygun olan Anadolu’nun çok farklı yerlerinde nikel rezerv tespiti yapılmıştır. En büyük nikel yatakları Manisa ve Eskişehir illerin de bulunur. Ayrıca; çeşitli yerlerimizde de nikel yatakları tespit edilmiştir. Ekonomik ve işletilebilir olan nikel oluşumları Manisa-Çaldağ, Manisa-Gördes ve Eskişehir-Mihalıççık-Yunus Emre madenleridir.
Diğer bölgelerdeki cevherler düşük tenörlü olduklarından işletilmeleri şuan için ekonomik olmamaktadır. 2000’li yıllarla nikel fiyatlarının hızlı yükselişi ile başlayan özel sektör girişimleri, nikel madenciliğine hareketlenme getirmiştir. Ülkemizde nikel madenciliği son yıllarda birkaç özel firma tarafından yapılmakta olup, bilinen toplam nikel cevheri rezervi yaklaşık 40 milyon tondur, bunun yaklaşık 30 milyon tonu Manisa-Çaldağ sahasında bulunmaktadır. Türkiye’de en çok nikel de Çaldağ yöresindedir.
Yani ismini çok duymadığımız hatta bazılarımızın hiç duymadığı nikel maddesi aslında hayatımızın her anının içerisinde yer almaktadır. Titanyum ve nikel alaşımların önümüzdeki dönemde de kullanılmasına devam edilecektir. Nikel havaya karşı asitlendirme direnci gösterebilmektedir. Bu nedenle aklımıza gelebilecek birçok alaşımın üretiminde kullanım alanı çok yaygındır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı dünyada ki değeri her geçen gün artmaktadır. Nikel ülkemizde kullanılan paslanmaz çeliklerin ham maddelerinden bir tanesidir.