Metal Kaplama

Metal kaplama 3 amaç için uygulanır.

  • Korozyondan koruma 
    Korozyon, gelişen teknolojiyle her gün değeri artan metal ve metal alaşımları için oldukça önemli bir tehdittir. Ekonomik açıdan her ülkenin büyük zararlara uğramasına neden olur. Korozyondan dolayı meydana gelen malzeme, enerji ve işçilik kaybı ülkemizin gayri safi milli hasılasının yaklaşık % 3,5 – % 5’ i düzeyindedir. Korozyon, maddi kayıplarının yanı sıra insan sağlığına zarar veren ve çevre kirliliğine neden olan bir süreçtir.
  • Fonksiyonellik
    Endüstriyel açıdan mühendisliğin ihtiyaç duyduğu üstün özellikleri sağlamak amacıyla malzeme yüzeylerine kaplama uygulanabilir. Bu özelliklere örnek olarak; yüzey sertliği, elektrik iletkenliği, yüksek korozyon dayanımı, yağlanabilirlik ve aşınma dayanımı gösterilebilir. Mühendislik odaklı kaplamalarda estetik ön planda tutulmayabilir.
  • Dekoratif görünüm
    Dekoratif amaçlı kaplamaların öne çıkan özelliği, yüzeyin parlak bir görünüme sahip olmasıdır. Bu tür krom kaplamalarda kaplama kalınlığı 0,13 – 1,5 mikron arasında değişir. Bu kalınlık parça yüzeylerini korozyona ve aşınmaya karşı korumada yeterli olmayabilir. Bu nedenle dekoratif amaçlı kaplamalarda parçalar nikel veya bakır kaplandıktan sonra krom kaplanır. Çok katmanlı kaplamalarda birbirine bağlı gözenek ve kusurların azaltılmasıyla daha yüksek bir korozyon dayanımı sağlanır.