Nikel

Nikel Nedir, Nerelerde Kullanılır? Özellikleri Nelerdir?

Nikelin tarihi MÖ 20 yılına kadar dayanmaktadır. Hatta bazı eski Çin dokümanlarında, beyaz nikelin Doğu'da MÖ 1400-1600 yıllarında kullanıldığı anlatılmaktadır. Ancak nikelin genelde gümüş ile karıştırılması sebebiyle bu bilgi kesin değildir.

Nikel içeren mineraller cama yeşil renk vermek için de kullanılmıştır. 1751'de, Baron Axel Fredrik Cronstedt bakırı nikolitten ayırmaya çalışırken, nikeli elde etti. Saf nikelden yapılmış olan bozuk paralar ise ilk defa 1881'de İsviçre'de üretildi.

Nikelin Özellikleri

Nikelin kimyasal özelliklerine bakacak olursak; ilk olarak atom numarası 28’dir. 20 derecede bulunduğu form katı olarak belirlenmiştir. Nikel elementinin erime noktası 1455 derece iken kaynama noktası 2913 derecedir. Oldukça kuvvetli bir ısı gerekmektedir. Elementin yoğunluğu ise 8,9 gram/ santimetreküptür.

Nikel Hangi Alanlarda Kullanılır?

Nikel korozyona karşı dayanıklıdır ve diğer metalleri korumak için plakalamak için kullanılır. Bununla birlikte, esas olarak paslanmaz çelik gibi alaşımların yapımında kullanılır. Nikrom, az miktarda silikon, manganez ve demir içeren bir nikel ve krom alaşımıdır. Aşırı sıcakta bile korozyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle ekmek kızartma makinelerinde ve elektrikli fırınlarda kullanılır.

Deniz suyunu tatlı suya dönüştüren tuzdan arındırma tesislerinde bakır-nikel alaşımı yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan zırh kaplama için de nikel çelik kullanılır. Diğer nikel alaşımları tekne pervane şaftlarında ve türbin kanatlarında kullanılır.
Faf Vana ürün ailesinde bir çok üründe de nikel den yararlanmaktayız. Nikel kaplı klapelerimizle korozyona karşı daha dayanıklı ürünlerle müşterilerimize uzun ömürlü ürünler kullanmalarını sağlıyoruz.